Rynek gastronomiczny w Polsce co roku rośnie średnio o 2-3%. Z raportu firmy PMR „Rynek HoReCa w Polsce 2013. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2013-2015” wynika, że wartość rynku gastronomicznego w Polsce wynosi około 18,5 mld zł. Z tego aż 4,5 mld złotych generują usługi cateringowe. To spory „kawałek rynkowego tortu”, na którym zyskać mogą wysokiej jakości obiekty gastronomiczne. Co jednak zrobić żeby nasza oferta była oryginalna i konkurencyjna? Jakie trendy panują w cateringach? Na te pytania odpowiada Mariusz Tkaczyk specjalista ds. gastronomii w sieci Qubus Hotel.
Finger foods
To małe przekąski, mini dania, które spożywamy bez użycia sztućców i talerzy. Ich wielkość waha się pomiędzy 20 a 40ml. Finger food świetnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju imprezach, bankietach i koktajlach. Sposób podania oraz wielość na „jeden kęs” sprawia, że te mini potrawy są bardzo wygodne do jedzenia. W Qubus Hotel właśnie wprowadziliśmy specjalną ofertę finger food z ponad 60 małymi propozycjami. Proponujemy zarówno słone tartinki, mini sandwiche, mini vol-au-vent, czyli francuskie ciasteczka z musami serowymi, jak i słodkie verrines czyli niewielkie desery podawane w szklanych pionowych naczyniach. Małe dania wyglądają bardzo ekskluzywnie i dodają splendoru każdej imprezie. Ich cena zaczyna się już od 2,5PLN/szt. Nasi Goście już je polubili i zamawiają je nie tylko na przerwy konferencyjne, ale także na imprezy firmowe i wesela.
Grill
W lecie wiele eventów i przyjęć okolicznościowych odbywa się na świeżym powietrzu, dlatego warto w swojej ofercie cateringowej zaproponować menu grillowe. W Qubus Hotel mamy specjalne, mobilne lokomotywy grillowe. Są bardzo funkcjonalne i można na nich zarówno piec jak i wędzić mięsa, sery, warzywa a nawet owoce. Bardzo ważnym elementem wpływającym na smak potraw jest drewno jakiego używamy podczas rozpalania grilla. Świetnie sprawdza się drewno bukowe i wiśniowe. W ofercie cateringu grillowego powinny znaleźć się oczywiście mięsa takie jak karkówka, steki, ale także np. odpowiednie sosy, pieczone ziemniaki, świeże sałaty i grillowane desery. W barbecue mamy w Qubus Hotel ogromne doświadczenie, nasza drużyna w tym roku zdobyła mistrzostwo polski, a ja od kilku lat zdobywam najwyższe światowe trofea w tej dziedzinie. Także nasza marynata do mięs została w zeszłym roku uznana za najlepszą na świecie.
Cateringi tematyczne
Według badań PMS co drugi Polak korzystający z restauracji wybiera obiekty serwujące kuchnię polską. Bardzo popularne są także kuchnia włoska, hiszpańska i meksykańska. Rośnie zainteresowanie kuchnią chińską , japońską i tajską. Warto wziąć pod uwagę te dane tworząc menu cateringowe. Liczy się kreatywność i pomysł, dlatego myśląc o kuchni polskiej zapomnijmy o kultowym kotlecie schabowym, a zaproponujmy zamiast niego inne, smaczne polskie mięsa np. kaczkę lub gęsinę. Warto też stworzyć propozycję menu tematycznego np. włoski wieczór z pizzami i makaronami, amerykańską ucztę z mini burgerami, hot dogami czy japoński wieczór z sushi i sałatkami z wodorostów.
Stacje bufetowe
Doskonałym pomysłem cateringowym połączonym z life cooking są tzw. „stacje bufetowe”, w których kucharze na żywo przygotowują i opowiadają o daniach. Bardzo popularne stają się burger-busy, czy mobilne stacje kawowe z szeroką ofertą kaw, herbat i deserów. Takie „stacje bufetowe” stają się coraz bardziej popularne w tzw. obszarze street food i można je spotkać w wielu dużych miastach.
Catering dietetyczny
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET